MBO-opleidingen bij Albeda en Zadkine

Je wilt een opleiding gaan doen binnen de mobiliteit maar je weet nog niet precies welke vorm of richting? Hieronder hebben we een aantal zaken voor op een rij gezet. 

Bol of bbl?

De opleidingen binnen de mobiliteitstechniek worden aangeboden in de bol (beroepsopleidende leerweg) en/of de bbl (beroepsbegeleidende leerweg).Bij bol ga je 5 dagen per week naar school en loop je een periode stage. 

Bij bbl ligt de nadruk op de praktijk en moet je in dienst zijn van een erkend leerwerkbedrijf. Je werkt dan dus 4 dagen per week en gaat 1 dag per week naar school.

Opleidingsniveaus

Binnen bol en bbl zijn 4 opleidingsniveaus te onderscheiden, namelijk niveau 1 t/m 4, waarbij 1 het laagste is en 4 het hoogste. Niveau 4 geeft eveneens mogelijkheid tot doorstroom naar het hbo. 

Albeda College en Zadkine bieden in samenwerking en met ondersteuning van CIVOM diverse mbo-opleidingen aan op twee onderwijslocaties.

Op de Nikkelstraat (locatie Zadkine) bevinden zich de volgende opleidingen:

  • Personenwagens
  • Bedrijfswagens
  • Mobiele werktuigen 
  • Railvoertuigen

Op de Van Graftstraat (locatie Albeda) bevinden zich de volgende opleidingen:

  • Personenwagens
  • Autoschadeherstel
  • Verbrandingsmotoren
  • Tweewielers

Weet je nog niet precies welke opleiding je binnen mobiliteit wilt gaan doen, kijk dan op de helden van techniek of op passion for power voor meer informatie.

Weet je al wat je wilt, schrijf je dan voor de hierboven genoemde opleidingen op de website van Albeda College en Zadkine: deheldenvantechniek.nl

Heb je al en keuze gemaakt en ben je benieuwd welke activiteiten CIVOM doet om jouw opleiding waardevoller te maken? Kijk dan bij onze projecten.


 

 

 
Vertrek Go4Africa

Kansenstage: Autotechniek in Afrika 2013

Met de auto van Nederland naar Gambia rijden, dat doe je niet even. Maurice Boogmans en John Schruijer hebben zich dan ook goed voorbereid op deze rit van bijna 8000 kilometer voor de stage bij ‘Go for Africa’. Ze zitten in het vierde jaar van de opleiding tot technisch specialist bij Zadkine en weten inmiddels alles over autotechniek. Maurice: “Al bij de eerste kennismaking met de opleiding hoorde ik over deze reis en ik dacht meteen: dat wil ik ook!”

“Tijdens ons verblijf in Gambia gaan we de mensen daar meer leren over elektro en autotechniek. Onze terreinwagen zit tot de nok toe vol met lesmateriaal, apparatuur en gereedschap, zoals sleutels, schroevendraaiers en doppensets. We rijden in een konvooi met teams van andere scholen, die ook deelnemen aan dit project. Vanuit Nederland is er al een container onderweg naar Gambia met laptops en de grotere apparatuur erin. ”

Asfalt en zand
Op zondag 10 februari is het konvooi vertrokken vanuit het Brabantse plaatsje Bakel. Via België en Frankrijk komen de teams aan in Spanje, waar ze de boot nemen naar Marokko. Vervolgens gaat het via Mauritanië en Senegal door naar Gambia. Dankzij hun voorbereidingen weten Maurice en John wat ze onderweg tegenkomen. “Kaarsrechte asfaltwegen en zand, heel veel zand. Gelukkig hebben we een goede terreinwagen, die we zelf hebben opgebouwd. We geven in Gambia zes weken les met een weekje vrij tussendoor. Daarna laten we de gereedschappen, de apparatuur en ook onze auto daar achter, zodat de mensen er zelf mee verder kunnen. We komen na afloop met het vliegtuig terug naar Nederland.”

Drukke tijd
Het project wordt deels financieel en inhoudelijk ondersteund door het CIVOM (samenwerking Albeda en Zadkine). Zij hebben ook geholpen bij de voorbereidingen. Die zijn beide heren trouwens niet in de koude kleren gaan zitten. “Omdat we nu zo veel weken geen les kunnen krijgen, zijn we eerder gestopt met onze stage en hebben we alvast de lessen gevolgd die we nu gaan missen. Zo lopen we straks niet te ver achter. Het was een behoorlijk drukke tijd, zeker in combinatie met alle andere dingen die we nog moesten regelen.”

Autootjes
Dat de twee mannen de reis wel zien zitten, is niet zo verwonderlijk: Maurice was als peuter al dol op autootjes en die liefde is niet meer overgegaan. Ook John wist op de basisschool al dat hij automonteur wilde worden. Na hun opleiding willen ze graag aan de slag als technisch specialist. Maurice wil het liefst blijven werken bij het universele garagebedrijf waar hij nu iedere zaterdag al te vinden is. John werkt nu bij een distributiecentrum voor automaterialen en droomt van een baan bij Opel.

Trots
“We zijn er echt trots op dat we naar Gambia gaan en dat we de mensen daar kunnen helpen met onze kennis”, vertelt Maurice. “De voorbereidingen hadden heel wat voeten in de aarde, maar we zien het positief in. We proberen gewoon van alles wat we tijdens deze reis tegenkomen een succes te maken!”

De verrichtingen van het Zadkine/CIVOM team en de andere teams zijn na te lezen  via de site van GoForAfrica: www.goforafrica.nl


 

 
Doorstroomklas

Ben jij een talent voor de Talentenklas?

Wil jij doorstuderen aan het hbo? En ga je na de zomervakantie starten met het 3de jaar van je bol 4 opleiding motorvoertuigen bij het Albeda College, Zadkine, DaVinci College, Mondriaan of ID College? Dan is dit een unieke kans voor jou!

Het Albeda College, Zadkine, DaVinci College, Mondriaan en ID College starten samen met Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) de "Talentenklas". De Talentenklas is gericht op jongeren die na hun mbo niveau 4 opleiding binnen de motorvoertuigentechniek, door willen stromen naar de hbo-opleiding Autotechniek.

Voordelen van de Talentenklas
De Talentenklas laat jongeren op het mbo alvast wennen aan het hbo. In de laatste 2 jaar van je mbo-opleiding ga je 1 dag per week naar het hbo om daar aan je Wiskunde-kennis te werken. Daarnaast krijg je extra kennis rondom de vakken Elektronica, Mechatronica, Bedrijfskunde etc. Gevolg is dat de overstap naar het hbo kleiner wordt en de kans op slagen groter. Daarnaast kun je het hbo verkort doorlopen!

Interesse?
Ben je geïnteresseerd in de Talentenklas en wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op: info@civom.nl

 

Doorstroom partners.jpg